Beukenhaag onderhouden

Hoe onderhoud ik een beukenhaag?

Na het planten van je haagbeuk of beukenhaag wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van deze mooie tuinafsluiting. Daarvoor dien je ervoor te zorgen dat de planten niet uitdrogen bij droge periodes en dat er genoeg voedingstoffen aanwezig zijn in de bodem. Daarom geven wij jou graag professioneel advies over het snoeien, bemesten en mogelijke ziektes van de hagen. Lees dus zeker verder!

Beukenhaag en haagbeuk snoeien

Wanneer snoei ik mijn haag?

We raden aan om je beukenhaag/haagbeuk twee keer per jaar te snoeien.

De eerste snoei:
De ideale moment om dat te doen? In juni/juli, want dan zijn de hagen volop in groei. In juni en augustus kunnen de haagplanten zich het snelst herstellen waardoor je blijft genieten van een gezonde haag. 

De tweede snoei:
Na de eerste snoeibeurt, kun je de haag nog eens licht snoeien in augustus, doe het zeker niet later omdat er dan meer kans is op nachtvorst. Bovendien snoei je best op een bewolkte dag. Jonge blaadjes, die bloot komen te liggen door het snoeien, kunnen anders verbranden en verkleuren door het zonlicht. Deze hagen zijn namelijk extra gevoelig voor het verkleuren door verbranding.

Hoe snoei ik mijn haag?

Heb je amper ervaring met snoeien? Gebruik dan een handbediende heggenschaar. De schaar is eenvoudig in gebruik en je maakt er zeker en vast amper fouten mee.

Snoei altijd van onder naar boven. Heb je moeilijkheden om de haag mooi recht te snoeien? Dan kun je altijd een koordje langs de haag spannen voor de perfecte rechte snoei!

Bovendien snoei je de bovenkant van de haag altijd wat smaller dan de onderkant. Op die manier kunnen de zonnestralen ook voldoende bij de onderkant van de haag. Zo vermijd je dus bruine plekken aan de onderkant van je beukenhaag of haagbeuk.

Haagbeuk en beukenhaag bemesten

Ziezo, de snoeibeurt zit er op. Maar het onderhouden van je haag nog niet. 

Voor een optimaal onderhoud breng je twee keer per jaar meststof aan. Heb je nog hulp nodig bij het kiezen van de juiste meststof? Kies dan voor een organische meststof dat speciaal is samengesteld voor hagen. Dergelijke meststoffen geven hun voedingsstoffen geleidelijk af aan de bodem waardoor deze een langdurige werking hebben (3 maand). Ben je klaar met bemesten? Geef je haag dan voldoende water!

Wil je de structuur van de bodem van je haag verbeteren? Kies dan voor een bodemverbeteraar. Zo geniet je haag van een goed verluchte bodem!

Als je onze tips volgt, blijft je haag zeer mooi groen en is ze extra bestendig tegen verschillende ziektes en plagen. 

Ziektes en plagen van de hagen

Na het planten van je haag is het zeer belangrijk om deze optimaal te onderhouden. Anders kan je nieuwe haag last krijgen van ziekten en plagen..

Wollige beukenbladluis

Het kan voorvallen dat er in de loop der jaren wolluis terug te vinden is op je beukenhaag. Dat is een zuigend insect dat te herkennen is aan zijn kleine gestalte en “wollige” witte kleur. Bij een hevige wolluisplaag kan er bladverlies optreden. Heb je last van de beukenbladluis? Deze kun je eenvoudig bestrijden met insecticide van Edialux

Hoe beukenhaag onderhouden in een notendop

  1. Snoei 2 keer per jaar 
  2. Snoei van onder naar boven 
  3. Gebruik meststof en geef je haag voldoende water
  4. Verbeter de bodem met een bodemverbeteraar
  5. In geval van ziektes/plagen: neem contact met ons op

PLant nu je beukenhaag